Арх. Бузев: Смъртта е част от живота, Крематориум Варна е ценна придобивка за града

август 18, 2019
Варна крематориум

Смъртта е част от живота, в този смисъл Крематориум Варна, е ценна придобивка за града, като се има предвид, че е един от най-модерните на Балканите и в Европа. Това сподели за Varna24.bg главният архитект на Община Варна Виктор Бузев. Ето как коментира той въвеждането в експлоатация на съоръжението:

„Това е едно съоръжение, което е на едно много високо технологично ниво и с много хубав дизайн на проекта на самата сграда, която помещава в себе си тая инсталация. Категорично смятам, че това беше абсолютно необходимо, тъй като към момента единствено в София има такова съоръжение и смятам, че ще бъде полезно за града. Това ще подпомогне и процесът на търсене на места за нови гробищни паркове. Общият устройствен план е показал такова място в южните територии на града, в местност Кантара, но естествено ще отнеме време, докато това нещо се реализира като проект.

Смятам, че Крематориум Варна ще посрещне такива нужди, които са належащи. Има религии, които проповядват именно такъв начин на погребване чрез изгаряне и ще можем да отговорим на изискванията на широк кръг от хора. Съжалявам, че за такава услуга говоря, но смъртта е част от живота и е хубаво да могат да бъдат предлагани всички възможности, които хората предпочитат за изпращане на най-близките си в последният им път.

За самото съоръжение смятам, че е на абсолютно правилно място. Крематориум Варна се намира в района на гробищен парк Тополи, така да се каже традиционно място за такива ритуали. Вътре е налице съвременен прочит на пространствата и качество на вложените материали. Инвеститорите от Германия са изключително впечатлени от качеството на работата и от постигнатите резултати. А иначе технологията и самата машина е от последно поколение и смело можем да заявим, че това е най-съвременния и модерен крематориум на Балканите. Лично за мен това е добра придобивка за град Варна. Все пак ние сме регионален център на Североизточния район. Близо сме до големи градове като Констанца и Букурещ. Така че, смятам, че ще можем да покрием голям диапазон от търсене на тази услуга именно във Варна.“